Rätt i Lund men fel i Kalmar….

I Sverige är det hittills sjutton kommuner som ansökt om att få bli "En Fairtrade city". Det handlar om att kommunen tillsammans med den lokala handeln ska kunna uppvisa ett tillräckligt utbud av rättvisemärkta varor. I Kalmar kom förslaget från vänsterpartiet. Bakom rättvisemärkningen står en rad organisationer, bland annat Svenska kyrkan, ICA och KF. För att undersöka intresset i Kalmar bjöds handeln och företrädare för olika ideella organisationer in till ett möte, intresset var väldigt stort och uppslutningen total. Bland konsumenterna finns nu ett tryck att handla både ekologiskt och rättvise-märkt. Redan idag uppfyller Kalmar kritierierna för att bli "Fairtrade city".

Flera andra kommuner har insett värdet av detta. Tillsammans med handeln och andra aktörer ser man detta som en möjlighet att profilera staden. Av de sjutton kommer som hittills ansökt är nio borgerligt styrda. Döm därför om vår allas förvåning när moderaterna och folkpartiet upprört yrkade avslag.

Längst gick som vanligt folkpartiets Inger Hillmansson som betecknade detta OCH Krav-märkning som en modefluga. Sug på den alla ni som är intresserade av mat och dess ursprung…

Nu var ju de borgerliga som vanligt inte överens. Kristdemokraterna backade upp en ansökan och centern har inte bestämt sig. Hur eller hur kan man konstatera det som är rätt inom moderaterna och folkpartiet i bland annat Linköping, Växjö och Lund är helt fel inom samma partier i Kalmar.