E22 – en valvinnarfråga för (s)!

Har precis haft en pressträff med trafikutskottets ordförande Ibrahim Baylan (s) om infrastrukturen i Kalmar län. Frågan är helt avgörande för att rejält vända på utvecklingen i vår del av landet. I slutet av förra mandatperioden lovade dåvarande statsministern Göran Persson en satsning på hela E22 från Norrköping till Malmö.

I valrörelsen var det ingen av de borgerliga politikerna som gick emot beskedet från Göran Persson. Tvärtom utlovade man att det med en borgerlig regering minsann skulle bli fart på satsningarna. Inte minst var de som nu är borgerliga riksdagsledamöter väldigt aktiva i debatten.

Vad har då hänt sedan dess i Kalmar län? Knappast något. Jo, Kalmar kommun har tagit beslut om att finansiera en vägutredning förbi Rinkabyholm åt staten. Därutöver har de tre sydostlänen erbjudit sig att låna ut pengar till staten för att få fart på satsningarna. Detta blev vi uppmanade till av den nya regeringen, nu är det tveksamt om man ens kan tänka sig en sådan lösning.

Ännu mer orolig blir man när man i tidningen kan läsa referat från ett internt moderatmöte i Kalmar där statsminister Fredrik Reinfeldt ska ha sagt att det för moderaterna inte är en valvinnarfråga att bygga motorväg i småland.

Denna njugga inställning till vår del av landet bekräftas tyvärr när statsministern till och med kör över sin egen finansminister i samma fråga. Se citat nedan…

Anders Borg                        Ekots lördagsintervju (2008-02-16)

Den infrastruktur som du sagt nu några gånger att du vill satsa på… Vad är det för något?:

"Finns en lång rad projekt som är viktiga. Jag kan till exempel se hela E22:an som alltifrån Norrköpingstrakten och nedåt genom Skåne är en viktig del, vi har stora trafiklösningar i Stockholm med förbifarter som är viktiga. Det finns eftersatt underhåll både väg och järnväg, som vi måste komma tillbaka med. Västra Götaland har väldigt viktiga behov som vi måste också titta på. Det finns delar av Ådalsbanan som är viktig. Så det är ett antal stora infrastrukturprojekt som vi titta igenom och se vad vi kan göra."

Fredrik Reinfeldt får frågan om en satsning på E22    Smålandsnytt (2008-02-25)

"Vi har det grundproblemet att det har lovats alldeles för mycket. Det handlar om kanske 80-90 miljarder, som har lovats, men än vad det finns pengar för och så kan man naturligtvis inte ansvarsfullt göra… Så att tyvärr måste vi nog titta på att vissa saker kanske inte alls kommer att få plats."

Att sänka skatten med 60 miljarder per år är däremot inget problem. På en planeringsperiod på tio år vilket alltid används inom infrastrukturens område handlar det om 600 miljarder i skattesänkningar. Kom inte och snacka om att det inte är en hederlig prioritering som är gjord….