6 tips kring kvalité och ledarskap

Blev i veckan intervjuad av Svenskt näringsliv kring hur vi som kommun arbetar med kvalité. De har identifierat Kalmar som en av de kommuner som långsiktigt ligger bra till.

Jag tror det handlar om ett antal faktorer som avgör om en kommun eller en organisation lyckas.

  1. Politiken bör sätta få och långsiktiga mål som inte ändras en gång i halvåret. Målen ska vara övergripande och handla om färdriktning, inte detaljer. Nämnderna och våra professionella medarbetare får sedan bestämma hur dessa mål ska uppfyllas. På det sättet skapas engagemang och delaktighet.

2. Vi är en av få kommuner som hållit i vår resursfördelningsmodell som innebär att nämnder och förvaltningar i förväg vet att man får kompensation för löneökningar, lokaler och demografiska förändringar. På det sättet blir styrmodellen långsiktig och förutsägbar. Det skapar trygghet i organisationen som då kan fokusera på just kvalité och utmaningar som alltid dyker upp.

3. Stabil politisk majoritet över tid. Minoritetsstyre och kaos gör att duktiga medarbetare flyr eller inte söker jobb i en sådan kommun.

4. Mät, mät och mät. Genom att hela tiden följa upp den egna verksamheten själva men också genom revision och olika rankingar så kan man hela tiden arbeta med att bli lite bättre. Vi fick nu ett dåligt resultat kring företag som haft kontakt med kommunen. Då ska det analyseras och det ska genomföras åtgärder. Beslut om detta ska tas på kommunstyrelsen i juni. En månad efter rapporten släpptes av SKR. Goda mätningar gläds man åt en stund och dåliga resultat tar man tag i.

5. Rekrytera ledare som är ledare, inte chefer. Det är stor skillnad. En chef lyder man, en ledare följer man. Om man därtill rekryterar medarbetare som är smartare än en själv så får man också mycket på köpet i form av kompetens som lyfter organisationen i sin helhet. Sannolikt så är dessa människor så pass intelligenta ledare att de resonerar på samma sätt. På det sättet hamnar en organisation i en positiv spiral. Jag har då och då sett motsatsen i rekryteringar när rädda chefer absolut inte vill att någon medarbetare ska riskera att skina mer än chefen. Det går åt fanders och syns också i kvalitén och i medarbetareundersökningar. Jag har också sett hur snabbt det kan gå när otrygga chefer, inte ledare, är inne och kortsluter ett arbetslag genom att man petar i allt och därmed får medarbetare som inte vågar göra sitt jobb. Sådana chefer brukar efter en tid söka sig vidare från Kalmar kommun.

6. Beröm duktiga medarbetare och arbetslag som gör det bra. Ett leende och ett Tack för gott jobb gör underverk och smittar av sig.

Det här är lätt att säga och jag har säkert hamnat fel genom åren men har man varit med så länge som jag har varit så växer det fram en grundtrygghet i ledarskapet som innebär att magkänslan oftast leder en rätt. Hur eller hur så är det här mina tips och råd. Rätt eller fel får andra avgöra.