Lite om företagsklimat & budgeten

Mycket sittningar med företag, Kalmarbor och organisationer. Tycker mycket om dialog och samtal. Inte sällan när jag får mail kring olika frågor så brukar det bli en fika. Många gånger har dessa samtal lett till ytterligare löpande dialog om både det ena och det andra.

Igår kom rankingen över företagsklimatet. Kalmar fortsätter klättra. Nu är vi på plats 83. Kommer ihåg när vi var på plats 229 för ett tiotal år sedan. Är också glad över att vi ökar några placeringar varje år och på det sättet stärker oss långsiktigt. Det är bättre än att åka jojo. På Stadshuset och i den kommunala organisationen ska vi självklart glädja oss någon dag eller två men sedan är det nya mål som gäller. Ständigt lite bättre. Varje dag. Året om.

Igår presenterades också den nationella budgeten. Är nöjd med tillskottet på tio miljarder till kommuner och landsting. Därtill ska läggas förra årets riktade tillskott till skolan och äldreomsorgen. Totalt innebär detta att vi från och med årsskiftet kan lägga in över 50 miljoner till äldreomsorgen och drygt 100 miljoner till skolan. Nödvändiga och efterlängtade tillskott. Kritiken från oppositionen och SD är massiv. Där är det fokus på fortsatt sänkta skatter. Att låtsas som att man kan fortsätta sänka skatter och samtidigt lägga stora pengar på välfärden är inget annat än en bluff.

Den mest underhållande kommentaren stod nog Moderaterna för när de pratade om skattechock för att vi som tjänar väldigt bra får lägga 100 kronor mer i skatt nästa år. Moderaternas exempelfamilj baserade sig på två vuxna i en familj där båda tjänade över 56 000 kronor i månaden. Säger en del om det partiets referensramar… Cirka 4 procent av befolkningen tjänar över 56 000 kronor. 96 procent gör det inte!

I tabellverket om budgeten konstateras också att det är låginkomsttagare och kvinnor som gynnas mest av budgeten. Äntligen säger jag.