Göteborg, inomhushall, Ciardi, Stjärnägg och nya jobb genom Tillväxt-initiativet

Precis satt mig på tåget till Göteborg och Socialdemokraternas partikongress. Har varit med och förberett denna kongress genom att vara med i en grupp som gått igenom alla motioner/yrkanden och stämt av dessa mot de politiska riktlinjerna som partistyrelsen föreslår. Totalt var det 10 500 yrkanden i motionerna så det var ju en del jobb.

På kongressen blir min roll att försöka jämka ihop ombudens vilja med partistyrelsens vilja på skolområdet. Tillsammans med Åsa Westlund, Lena Hallengren och Ulf Olsson är jag partistyrelsens föredragande på. Jag ska särskilt bevaka vuxenutbildning.

Givetvis ska det också bli kul att möta alla ombud och gamla vänner som brukar dyka upp.

Jag tror att det program som kommer beslutas på kongressen kommer bli både offensivt och framtidsinriktat!! Det finns mycket bra redan i partistyrelsens förslag och ombuden kommer säkert vässa det än lite mer. Det är ju också meningen med en partikongress.

Var kommunfullmäktige igår där samtliga partier med undantag av L och Mp stöttade förslaget om att kommunen ska bygga en inomhushall på Gasten. Genom att kommunen bygger så säkerställs också att hallen blir tillgänglig för hela kommunens föreningsliv med extra fokus på barn och unga. Vi tog också beslut om ett samlat idrottscenter för kampsporterna.

Kommunalrådskollegan Erik Ciardi som kom hem från Ukraina på måndagsmorgonen berättade också om sitt besök i Ukraina och Poltava.

Det var en stark berättelse, inte minst om helgens attacker mot Kiev där Ciardi befann sig samtidigt. Jag var med och vinkade av honom och karavanen från Power Up Ukraine som lämnade Kalmar på fredagen för tio dagar sedan. Det var en stark känsla att se lastbil efter lastbil rulla ut på vägen. Fyllda med allt från el-aggregat till rullstolar. Vilken fantastisk insats som görs från detta gäng!!

Igår eftermiddag fick jag möjligheten att prata på Stjärnäggs bolagstämma som hölls på Skansen i Färjestaden.

Stjärnägg är ett bolag som ägs av ett antal fristående äggproducenter i Sverige, däribland Thuressons på Öland. Sverige är i princip självförsörjande på ägg och just nu verkar investeringsviljan tillta i en bransch som för några år sedan var ganska pressad.

Överhuvudtaget så ser jag väldigt ljust på de Gröna näringarna just nu. Det råder i princip politisk borgfred, i alla fall mellan de större partierna, om betydelsen av ökad livsmedelsproduktion i vårt land.

Politisk borgfred är faktiskt en viktig komponent för ökade investeringar.  Lägg därtill ökad lönsamhet på gårdsnivå inom de flesta områdena. Då kommer investeringarna i både klimatåtgärder och ökad produktion.

När jag spanar ser jag dock en utmaning och det är andelen lantbruksföretag som ägs av äldre personer, detta samtidigt som andelen yngre lantbruksföretagare sjunker.

Vänder inte detta så blir det bekymmer.

Jag har en hemmasnickrad analys om detta och den går ut på att det framförallt är lantbruksföretag utan djurproduktion som har svårt med generationsskiften. Detta av den enkla anledningen att kassaflödet, utan djur, blir så lågt att något av barnen som kanske vill ta över inte har råd att lösa ut sina syskon från tämligen höga markvärden om man inte samtidigt investerar i djurstallar för att kraftigt öka kassaflödet i bolaget.

Då går helt enkelt inte ekvationen ihop och släkten väljer att sälja hela egendomen. Det finns ett antal sådana exempel runtom i landet. Gårdar som däremot har djurproduktion och därmed ett hyggligt kassaflöde, åtminstone nu, har mycket enklare att skifta till nästa generation som istället kan lägga i en ytterligare växel samtidigt som man klarar att lösa ut eventuella syskon.

Hur detta ska lösas har jag bara lösa tankar om men det är viktigt att hitta en väg framåt om vi ska klara av både ökad livsmedelsproduktion och en levande landsbygd.

Innan jag satte mig på tåget hade jag avstämning med Tillväxt-initiativet som varit igång i Kalmar sedan i september förra året. Det är en tjänst som kommunen köper och går ut på att hjälpa bolag med 5-50 anställda med både affärsutveckling och rekrytering.

Bakom idén finns bland andra Michael Threschow som drog igång detta i Botkyrka och Upplands Väsby för åtta år sedan. Han är aktiv även i Kalmar-satsningen och är med på varje styrgrupp.

Sedan september 2024 har Tillväxt-initiativet upprättat avtal med 104 företag i Kalmar. 62 nya jobb i 34 bolag har skapats. 45 procent av de som fått jobb var arbetslösa. Det är riktigt fina siffror på bara några månader!!