Opinion översatt till Kalmar, företagsbesök, priser & fullmäktige

Idag kom två opinionsmätningar, en från IPSOS och en från Indikator Opinion. Den ena publiceras i DN och den andra på Sveriges Radio.

Jag roade mig med att lägga ihop dessa mätningar för att på det sättet få en bredare sammanvägning. Resultatet blir då följande:

Förändring sedan valet inom parentes.

S – 35.3 (+5)

V – 8.6 (+2)

MP – 4.3 (-0.8)

M – 17.6 (-1.5)

L – 3 (-1.6)

KD – 3.6 (-1.8)

C – 4.6 (-2.1)

SD 21 (+0.5)

Översätter man dessa förändringar i opinionen rakt av till kommunvalet i Kalmar så får vi följande siffror:

S – 43.2

V – 8.7

MP – 3.0

M – 19.6

L – 2.0

KD – 4.5

C – 3.9

SD – 13.2

Jag är givetvis medveten om att det är långt till valet och att kommunval och riksdagsval skiljer sig åt men trenderna brukar ändå slå igenom.

I måndags hade vi Kommunfullmäktige där mängder av priser delades ut till välförtjänta personer och grupper. Jag tycker det är väldigt bra med priser och hyllningar av människor som gör det där lilla extra.

Idag var vi på företagsbesök på UPTILT så är ett relativt nystartat IT-bolag som riktar in sig på att stötta nystartade företag med IT-kompetens. Samtliga medarbetare på bolaget kommer direkt från utbildning i programmering på Linnéuniversitetet, två av fyra kom inte från Kalmar men fastnar här och startar bolag på grund av att universitetet erbjuder attraktiva utbildningar.

Nästa vecka ska hela kommunstyrelsen ut på företagsbesök, det blir en bit över 150 besök på företag i olika branscher och olika geografier. På ett år ska vi en bit över 200 företagsbesök. Det är bland det mest intressanta man kan göra som förtroendevald.

På kommunfullmäktige återkom KD med sin motion om minskade barngrupper. Det är jag väldigt positiv till den dag vi har råd. Utredningen från Utbildningsförvaltningen visar att det kostar minst 30 miljoner att genomföra. De pengarna har vi inte just nu. Det hade inte heller M, KD och L när de la sin budget för två månader sedan. Då var det 0 kronor! avsatt för denna satsning. Två månader senare så röstar man ändå för ett genomförande. Det är inte seriöst.

För att citera Peter Akinder:

Om man inte ens klarar att vara i opposition. Hur tusan ska man då kunna vara i majoritet?”

Jag har en hel lista med grejer som jag skulle vilja genomföra imorgon men det måste ju finnas pengar till det!

På fredag eftermiddag/kväll är det Akademisk Högtid, denna gång i Växjö. Så roligt att få vara med och hylla alla doktorander och pristagare efter många års slit. För fjortonde året i rad delas också Stora Linnéstipendiet av Växjö och Kalmar kommun.