Kalmar city, erbjudande till regeringen & angiverilagen

Väldigt intensiva dagar nu men mycket i röret som kan landa på ett bra sätt. Viktigt att inte gräva ned sig och deppa ihop när kris-rapporterna duggar tätt.

Mycket av det vi gör som kommun har långa ledtider och det som förbereds nu kan blomma ut i ett annat konjunkturläge. Så var det exempelvis med Fredriksskans arena. Hela planen att göra Fredriksskans till en arena där man kombinerar friidrott, skolidrott och stora konserter jobbades det med under pandemin där alla satt med restriktioner. Nu när pandemin är över så kan planerna förverkligas. Konserterna med Håkan Hellström och Gyllene tider blir fantastiska och kommer ge väldigt mycket tillbaka till Kalmar i form av besökare som alla handlar, bor och äter i vår kommun.

På motsvarande sätt är det med större kongresser. Igår hälsade jag Avfall Sverige välkomna till Kalmar. Förre ledamoten i Avfall Sveriges styrelse Steve Sjögren lobbade hårt för att stämman skulle hamna hos oss. Väldigt bra för Kalmar!

Samtidigt har vi fortsatt utmaningar att landa större konferenser, kongresser och möten. Tillgången till centrala hotellrum är fortsatt begränsat i Kalmar och därför kan vi inte riktigt vara med i matchen mot de städer där dessa möten nu snurrat runt de senaste 20 åren.

Det är därför det är så viktigt att vi får till minst ett och gärna två nya hotell centrala Kalmar. Då är vi med i matchen och jag är övertygad om att Kalmar med sina unika miljöer skulle locka.

Då fyller vi Kvarnholmen med besökare under de mörka månaderna. På sommaren och helger är det vanlig turism. Tillsammans med allt annat som görs och som planeras så tror jag det skulle ge en rejäl injektion till Kalmar city. Därtill skulle det skapa väldigt mycket nya jobb.

Apropå jobb. Jag läser att Barometerns ledarsida och en massa andra högerdebattörer går i spinn över Jobbskatteavdragets betydelse för att skapa jobb.

30 miljarder i sänkt skatt har enligt Riksrevisionen skapat 20 000 nya jobb. Är det bra? 1.5 miljon per jobb.

Jag har ett erbjudande. Om Kalmar kommun får 1.5 miljon per jobb som skapas i Kalmar kommun så kan jag omedelbart skriva under ett avtal på att skapa minst två och kanske tre nya jobb!!

I höstens budget fick landets 290 kommuner dela på 4 miljarder i nya generella statsbidrag. SKR bedömer att behovet är 24 miljarder..

Samtidigt prioriterade regeringen och SD att sänka skatten med 13 miljarder riktat mot oss som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Det gav mig nästan 1 500 kronor i månaden i sänkt skatt. Det är en helt vansinnig prioritering. Om man lägger tre gånger mer på detta än på att stötta välfärden så är man ideologiskt blind.

Men om detta får man inte prata i kommunfullmäktige i Kalmar. Då blir högeroppositionen väldigt upprörd. Om regeringen vill man inte prata även om dess prioriteringar påverkar välfärden i Kalmar. Hade inte förra regeringen stöttat kommunerna under pandemin så hade det blivit totalt kaos. Så borde det vara även nu.

Nyligen remitterade regeringen förslag om ytterligare skattesänkningar men något besked om statsbidragen till kommunerna vägrar man att ge.

Jag noterar att även högerpartierna och till och med ärkebiskopen nu markerar mot den angiverilag som regeringen och SD vill driva igenom. I Kalmar blir man däremot upprörd för att frågan lyfts i en protokollsanteckning från majoriteten i Gymnasieförbundet.

Säger regeringen och SD hoppa så frågar Kalmar-högern hur högt.

Hur vore det att göra som sina partivänner i Skåne och Västra Götaland? Hur vore det att göra som ärkebiskopen?

Att faktiskt protestera högljutt mot tokerier!