Regering, Simhall och begravning i Gdansk

Äntligen ser vi nu ut att få en regering. Man riktigt kunde se befrielsen hos framförallt Annie Lööf och Jan Björklund när de hade sina pressträffar under förmiddagen.

Självklart innebär uppgörelsen mellan S, C, L och Mp kompromisser för alla partier. Så är det alltid. Det är ett styrkebesked och ett tecken på att det demokratiska systemet faktiskt fungerar. Att den ålderdomliga blockpolitiken dessutom bryts upp är riktigt bra!

Jag ser framförallt två anledningar till att detta kunde ske.

  1. Självklart valresultatet där det inte går att bilda en M-KD regering utan att ge SD inflytande i varje fråga.
  2. Retoriken och agerandet från M och KD sedan valet. De har genom SD uppgörelser runtom i landet och grov retorik tryckt C och L bort från blockpolitiken.

Vi ska bygga en ny simhall i Kalmar! Tidsplanen ligger fast, den ska stå klar 2022. Arbetet pågår med innehåll, byggnation, detaljplan och olika finansieringslösningar. Det följer den plan som finns.

Jag har sedan uttryckt en generell oro över de stora investeringar som hela kommunsektorn står inför. Det är en utmaning men sådana är till för att hanteras och det kommer också vi göra i Kalmar. Vi har relativt sett goda förutsättningar eftersom vi gått mot strömmen de senaste åren och till och med minskat vår skuldsättning.

Det blir en annorlunda helg. Istället för att vara i Skåne och jaga så åker jag och min hustru till Gdansk på fredag. Detta för att delta i begravningen av borgmästaren Pawel Adamovichs som sker nu på lördag. Jag var tagen i måndags när beskedet kom om den knivattack som han utsatts för. På eftermiddagen samma dag så avled han till följd av sina skador.

Vi träffades första gången när jag var ny som kommunalråd. Vi var då båda under 40 år och fann varandra. Efter det har vi setts många gånger i Gdansk men han var även i Kalmar tillsammans med sin familj. Bland annat under en Stadsfest då jag drog på honom en Kalmar FF tröja när han höll ett kort tal till ett helt fullt Stortorg.

Har följt rapporteringen från Gdansk de senaste dagarna och också haft kontakt med kommunen. Man är i chock. Adamovichs var precis omvald som borgmästare och hade precis påbörjat en ny mandatperiod.

Den här gången blir det inte roligt att åka till vackra Gdansk.