150 företagsbesök, Anders Borg, Centern & ny regering

Precis kommit tillbaka från ytterligare ett företagsbesök tillsammans med kollegan Ingemar Einarsson och näringslivschefen Thomas Davidsson. Denna morgon träffade vi ägaren på ICA Södercentrum. Ett företag som går riktigt bra och som fokuserar på att utveckla både sin butik och Södercentrum.

Dessa företagsbesök ger så oerhört mycket. Varje år genomför Kalmar kommun cirka 150 företagsbesök. Tror väldigt få kommuner kommer upp i den volymen. Till det kommer naturligtvis träffar med enskilda företag, möten med olika branscher och stormöten.

I förra veckan arrangerade Kalmarsund Promotion ett riktigt bra lunchmöte med förre finansministern Anders Borg. Var mycket bra och välbesökt. Nyttigt för både politiker och företagare att få den typ av omvärldsanalys som Borg levererade. Vi behöver ha fler möten av detta slag!

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll klarade den politiskt motiverade misstroendeförklaringen i riksdagen igår. Hade den gått igenom så hade vi varit på ett sluttande plan. Det är klart att regeringen måste kunna förflytta en generaldirektör som man inte tycker fungerar!

Det gjorde alliansen i regeringsställning med dåvarande generaldirektören på Arbetsförmedlingen Bo Bylund. Man krävde också för ett år sedan rikspolischefen Dan Eliassons avgång för att man inte tyckte han höll måttet. Detta bara för att nämna några exempel.

Skulle en M, KD & SD regering tillträda så har man ju på ett väldigt tydligt sätt satt en begränsning för sig själva. Med sin egen logik så kommer man inte kunna förflytta en enda generaldirektör!

Efter EU-valet och i opinionsmätningarna så kan man väl också passa på att avliva en myt. Den om att Centern alltid tappar i opinionen när man samarbetar med socialdemokraterna. Centerns nya och gamla väljare gillar uppenbarligen samarbetet med S. Det har också väljarna gjort i Kalmar. Centern har ökat i två val efter att vi inledde samarbetet. Det har också Vänsterpartiet gjort.

Med de stora demografiska utmaningarna vi står inför tillsammans och med en orolig omvärld så skulle jag inte bli förvånad om vi inom ett år har en ny regering bestående av fyra partier i Sverige. S, C, L och MP.

Det skulle vara väldigt bra för Sverige. Med en stabil regering kan man möta de samhällsutmaningar som vi står inför. Vi hade inte alls haft den utveckling som vi har i Kalmar om vi skulle regerat i minoritet utan att veta om vare sig budgeten eller enskilda beslut går igenom. All kraft hade fått läggas på det politiska spelet istället för utveckling.

Imorgon ska jag vara ledig på riktigt för första gången på ett bra tag. Ska bli riktigt skönt!