E-hälsomyndigheten, 137 jobb & 4 300 hushåll på Kalmars landsbygd

Igår invigde socialminister Annika Strandhäll E-hälsomyndigheten i Kalmar. Kändes väldigt bra och markerade på något sätt en punkt i många års arbete med att få myndigheten till Kalmar. Jag, Anders Henriksson och förre landshövdingen Stefan Carlsson jobbade intensivt på olika sätt och utifrån olika ingångar.

Motståndet var tämligen stort, inte minst från myndigheten. Kompetensen fanns absolut inte i Kalmar var budskapet.

Denna gång vann politiken över byråkratin. Omlokaliseringen har dessutom gått över förväntan. Vid pressträffen med statsminister Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi i Kalmar så utlovade man cirka 100 tjänster. Redan nu är man uppe i 137 och inom det närmaste året kommer man rekrytera ytterligare ett 30-tal medarbetare i Kalmar.

Lägg därtill de möjligheter som uppstår genom en klusterbildning kring E-hälsa som det nu jobbas med.

Ett av de bolag som är särskilt spännande inom detta område är Inera. Det ägs av Sveriges kommuner och landsting och arbetar med just E-hälsa. Idag är man fler sysselsatta än på E-hälsomyndigheten.

Sedan årsskiftet så har också kommunerna klivit in som ägare av bolaget, bland annat Kalmar. Det innebär att bolaget nu också kommer arbeta med E-hälsa inom äldreomsorgen. Här finns en fantastisk potential! Här har vi också goda möjligheter i just Kalmar. Vi har en äldreomsorg i framkant och en kommun som är villig att testa saker, vi har också ett universitet med utbildningar inom området.

Lägg därtill dagens viktiga spadtag för fiber i HELA Kalmar kommun. Vi har ingått ett unikt avtal med Telia som innebär att hela vår landsbygd kommer få fiber senast 2020. Det görs genom att kommunen bygger och äger dubbel kanalisation på totalt 23 mil runtom i hela Kalmar kommun. Telia (och även andra aktörer) får tillgång till detta och erbjuder fiber till de områden som aldrig hade fått fiber annars. Våra tätorter är redan idag utbyggda men bara 6 procent av hushållen på landsbygden.

Genom denna överenskommelse får 4 300 hushåll tillgång till fiber. De hade annars levt i digitalt utanförskap!

När vi är klara med detta om ett par år så kommer Kalmar ligga i absoluta framkanten nationellt, åtminstone om man jämför med kommuner som har landsbygd. Att erbjuda fiber i en tätbefolkad storstadskommun är inga bekymmer..

Vid sidan av att dessa hushåll får tillgång till fiber så kan det också innebära att vi kan pröva E-hälsa i hela kommunen!

Jag pratar om olika typer av larm och andra digitala lösningar som kräver fiber. På det sättet kan också denna fiber-satsning vara en del i pusslet för att skapa ett kluster kring E-hälsa och då inom både sjukvård och äldreomsorg.

Detta var ett av skälen som vi använde för att komma fram till en ny modell med Telia. De såg, precis som vi, de möjligheter som kan uppstå kring omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten.

Lite roligt att ibland kunna ge en lite större bild av bakgrund och skäl till olika processer och hur man kan nyttja en pusselbit också i en helt annan process.

Igår hade vi ett väldigt bra medlemsmöte med S i Kalmar. Mycket människor. Började med en rundvandring på LNU-bygget som just nu sysselsätter 400 personer. Därefter bra diskussion om vårt valmanifest.  Känns verkligen bra!