Trelleborg, Vassmolösa, Gröna Näringar, Bygdepeng, Halltorp & revy

Gårdagen började med besök från Trelleborgs kommun som ville titta på vår nya brandstation och på Guldfågeln arena. Även denna kommun har hittat vägen över den ålderdomliga blockgränsen och styrs av S och C.

Efter det var det dags för möte på Hushållningssällskapet där VDn Mats Halling hade dragit ihop några stycken för att diskutera en spännande idé för att utveckla de Gröna Näringarna. Jag lär återkomma i detta ämne!

Sedan direkt iväg till Markus Johansson i Vassmolösa som hade visning av nya kycklingsstallet med plats för 110 000 kycklingar. Sammanlagt produceras cirka 1 procent av landets kycklingar på denna gård.

I samband med besöket så möttes vi också inom ”Kommunforum Lantbruk”. Det är en grupp med olika företrädare för de Gröna Näringarna som träffas regelbundet. Jag drog igång detta när jag tillträdde för över tio år sedan. Det har bidragit till att vi pratar med varandra istället för om varandra.

Tittar man på Kalmars läns utveckling när det gäller de Gröna Näringarna så är utvecklingen exceptionell. I de Gröna Näringarna inbegriper jag självklart också förädlingsindustrin.

Tittar man på exempelvis kyckling och sätter 2006 som basår så har volymutvecklingen på dessa år ökat med nästan 300 procent i vår region. Tittar man på slakteriet i Kalmar så har antalet anställda gått från under 200 till 550. KLS i Kalmar är nu Sveriges största slakteri. Vem kunde tro det när Anders Andersson och jag startade en namninsamling för att förhindra en försäljning till Swedish Meat = nedläggning?

Efter besöket i Vassmolösa så bar det iväg till Halltorp där den utbyggda och nyrenoverade skolan skulle invigas. Det har blivit fantastiskt fint! I Kalmar lägger vi inte ned några mindre skolor. Vi satsar på dem istället. Skolan är själva grunden i ambitionen att Hela Kalmar ska leva. Lägg därtill fiber och affär.

På plats i Halltorp möttes jag av elever, lärare och Södermöre Kommundelsnämnds ordförande Elisabeth Gustavsson som själv är boende i Halltorp.

Oj vad hon har kämpat för att få till en satsning på sin skola. Är det någon som skulle bli Årets Halltorpsbo så är det Elisabeth!

Problemet med detta är dock två!

1. Utmärkelsen finns inte.

2. Hennes man Ulf är ordförande i Byalaget. Han kan ju inte dra igång en utmärkelse som sedan går till frun…

I tisdags hade vi arbetsutskott och tog beslut om utdelning av de första pengarna i det vi kallar för Bygdepeng. Jag gillar verkligen tanken på att Byalag och föreningar i hela kommunen kan gå ihop och söka medel för ett väl förankrat projekt som ska utveckla den egna byn eller orten. Det skapar sammanhållning och en egenmakt som inte går att värdera i kronor och ören. Det går också till projekt som sannolikt inte skulle bli gjorda om de skulle kämpas in i den kommunala investeringsbudgeten. Det är också åtgärder som i kommunal regi skulle bli vansinnigt mycket dyrare.

På kommunens hemsida kan ni läsa om vad man vill göra i Nickebo, Sandvik, Slakmöre och Ekenäs.

Igår gick det ett utskick till kommunens hushåll där mitt parti går igenom vad vi lovade i förra valrörelsen och vad som genomförts. Leveransen är väldigt hög när det gäller våra vallöften. Att redovisa att man gjort det man lovat är själva grunden när det gäller att skapa långsiktigt förtroende. För det är precis som min gode vän Göran Persson brukar säga.

”Det är inte särskilt svårt att vinna ett val. Konsten ligga i att bli omvald!”

Nu blir det förhoppningsvis lite vila från politiken över påsken. Fokus blir istället att öva på texter till Södermöre revyn som har premiär nästa lördag. Jag är van vid att prata inför folk men detta äventyr är något helt annat.

Ibland känns det som att stå inför ett stup..

Glad Påsk!