Vatten, landsbygd och idrott!

I måndags arrangerade Riksdagen och Länsstyrelsen i Kalmar en heldag med förste vice talmannen Eva Thalén Finné. De var först på Högalids folkhögskola och sedan på sjukhuset. På eftermiddagen kom besöket till Stadshuset i Kalmar där jag, Henrik Yngvesson och Ilko Corkovic var inbjudna för att beskriva utmaningarna kring vattnet i regionen. Jag gav också en mer nationell bild av läget utifrån mitt uppdrag som ordförande i Svenskt Vatten.

Det är inte svårt att lista utmaningar som landets alla VA-bolag står inför.

1. Utan fungerande och effektiva VA-bolag så avstannar bostadsbyggandet. Till följd av befolkningstillväxten så ökar också bostadsproduktionen kraftigt vilket ställer stora krav på VA-utbyggnaden. Till detta kommer reinvesteringar av befintliga nät som redan är på tok för gamla och anslutning av enskilda avlopp till kommunalt VA. Bara detta är en gigantisk utmaning.

2. I många kommuner byggdes reningsverk på 60- och 70-talen. Många av dessa är nu slut och måste byggas nya eller moderniseras. Man måste också ta höjd för nya och rimliga krav när det gäller läkemedelsrening, mikroplaster med mera. Bara i Kalmar räknar vi med en kostnad runt miljarden.

3. Klimatförändringar och dess konsekvenser när det gäller dagvatten, översvämningar och torka.

4. Säkrandet av dricksvattenproduktionen långsiktigt.

Det här är bara några exempel på de utmaningar som landets VA-organisationer står inför. Det finns många, många fler. Det kommer ställa krav på Svenskt Vatten som branschorganisation men också på alla verksamma inom sektorn. Dessa uppdrag ska dessutom klaras samtidigt som vi upplever väldigt stora bekymmer med kompetensförsörjningen och har en ålderdomlig lagstiftning kring VA-frågor. Jag gillar utmaningar!

En utmaning var det definitivt också att sätta sig som ordförande i Parlamentariska Landsbygdskommittén. För ett år sedan lade vi i stor enighet fram vårt slutbetänkande.  Sedan dess har regeringen genomfört förslag efter förslag. I måndags kom också en proposition baserat på vårt slutbetänkande. Mellan 60-70 procent av våra förslag är redan igång eller kommer börja genomföras. En del av förslagen ska också fortsätta utredas.

Det finns få statliga utredningar under den här mandatperioden som väckt så mycket uppmärksamhet och som fått så många av sina förslag på rull. Jag är nöjd!

Regeringen har på detta område lagt om politiken. Man är, inte minst från statsministerns sida, övertydlig med att de ökade klyftorna mellan stad och land måste brytas. Självklart skapar detta enorm stress hos Centern som under 8 år hade ansvar för dessa frågor men lät Moderaterna lägga in veto när det blev skarpt läge.

Självklart kan man alltid önska att saker och ting skulle gå snabbare men färdriktningen är nu helt förändrad. Det lägger en god grund för samtal efter valet där C och S på detta område ligger väldigt nära varandra.

Fantastiskt roligt att det går så bra för idrotten i Kalmar! Vi har allsvenska lag för både damer och herrar i fotboll. Kalmar HC närmar sig nu division 1. CL98 avancerar inom innebandyn samtidigt som FBC siktar på högsta ligan.

Detta ställer självklart krav på moderna anläggningar och arenor!!!

I fotboll är detta på plats. Byggnation för innebandy och friidrott har påbörjats. Får vi fortsatt förtroende så ska det också byggas ny ishall och simhall.

När detta och en del annat är på plats så har vi säkrat moderna anläggningar för många, många år framåt. Detta till gagn för hela Kalmar!