Terror, Vatten & Kvarnholmen

Ytterligare ett nytt terrordåd inatt. Denna gång i Manchester. Man blir helt matt av dessa vansinnesdåd. Vi får aldrig vänja oss vid! Samhället måste agera kraftfullt för att dessa sjuka människor ska låsas in. Gärna innan de begår terrorhandlingar. Det innebär att vi får leva med mer av övervakning. Det har jag inga bekymmer med. Det är knappast människor utan onda avsikter som polisen lägger sitt fokus på!

Var väldigt intensivt i förra veckan. Vanliga möten på måndagen och sedan bilfärd till Vattenstämman i Karlstad vid 3-tiden på morgonen. Där höll jag inledningstalet kl 10 och sedan var diskussionerna och seminarierna igång. Över 600 personer med koppling till vattenfrågor var samlade. Det händer otroligt mycket inom detta område nu. Vi har minst sagt utmaningar:

* Klimatförändringarna med framtida risker för både översvämningar och torka.

* Väderförändringar med risk för vattenbrist i stora delar av Sverige. Enligt SMHI är det vädret, inte klimatet, som spökar med oss nu.

* Behov av att göra stora reinvesteringar i vatten och avloppsnätet. I Kalmar är vi nere på en utbytestakt på 125 år. Många kommuner ligger på omkring 250 år. Det är en tickande bomb som ligger under marken. Landets VA-organisationer måste sätta fart.

* Behovet av att bygga om och bygga nytt när det gäller reningsverk som i många fall byggdes när stor-kommunerna bildades på 1970-talet.

* Utbyggnad av VA-näten för att klara byggnation av 700 000 nya bostäder de kommande åren och samtidigt bygga bort en del enskilda avlopp för att minska fosforutsläppen i bland annat östersjön.

När man lägger ihop allt detta kan man konstatera att det kommer krävas massor av ny arbetskraft, kraftigt höjda taxor och mycket mer av samverkan mellan kommunerna. Svenska folket har idag högt förtroende för att vattnet kommer i kranen och att avloppet tas om hand. Så måste det vara också i framtiden men det kommer inte kunna genomföras utan att intäkterna ökar.

Åkte sedan till Varberg där Årets Stadskärna skulle koras. Björn Mortensson fick ett välförtjänt pris som Årets Stadskärne-ledare medan Västervik tog hem titeln som Årets Stadskärna. Kalmar blev tvåa.

Har följt diskussionen i media och på sociala medier kring Kvarnholmen och handeln under helgen. Jag förstår de handlare som är frustrerade. Avstängningen av framförallt Västra Sjögatan har varit tuff. Ombyggnationen är klar om ett par veckor, då tror jag det blir bättre!

I grunden upplever jag ändå att vi är överens om följande:

1. Kvarnholmen och centrala Kalmar behöver fler bofasta invånare. Relativt sett så bor det ganska få människor i centrum idag. Därför är Gesällens bostäder väldigt viktiga, det är också Fredriksskans, gamla brandsstationen och en del andra projekt. Detta tillskott av bostäder kommer påverka handeln positivt. Samma positiva effekt kommer universitetet att få när det är klart.

2. Parkeringsfrågan är ett bekymmer. Vi har medel i budgeten för en p-anläggning. Den tänkta placeringen vid Pressbyrån vid Muren gick bokstavligt på pumpen. Länsstyrelsen mfl sa absolut nej med tanke på riksintresset. Efter det har vi infört ett P-led system och mycket mer. Bygglov är beviljat för p-plats på Ängö (nu överklagat). Vi hoppas kunna gå fram med ett p-däck på Cellgraven. Vi tittar även på ytterligare möjligheter att få fram fler parkeringar. När LNU-bygget är klart blir det också där ett p-hus under bygget som kommer vara öppet för allmänheten. Det behövs fler parkeringsplatser i Kalmar!!

3. Utvecklingen inom handeln förändras. Det var tydligt på Stadskärne-mötet i Varberg. Nya handelsmönster etableras. Slutsatsen är att det inte enbart räcker med handel för att en stadskärna ska utvecklas. Det krävs också upplevelser, fler bostäder, historia, kultur och evenemang. Allt detta tillsammans gör att stadskärnan kommer gå bra. Får man inte till denna mix så blir det tjurigt.

4. Dialogen är avgörande. Vi ska prata med varandra och sätta gemensamma mål. Det arbetet har startat med Kalmar city. Det handlar om att bygga vidare på detta. Vi ska inte tillbaka till ett läge där 100 handlare hade varsin modell för utveckling, ett antal fastighetsägare hade sina tankar och kommunen med tjänstemän och politiker hade sina planer. Alla ska sitta i samma båt och ro åt ett gemensamt mål. Ibland kommer vi ro i otakt men sitter vi i samma båt så är det snabbt korrigerat!