Halverad arbetslöshet!

Var nog fler än jag som hickade till en aning när Inger Hilmansson (fp) på gårdagens kommunfullmäktige hävdade att Barometern på nyhetsplats agerade på uppdrag av den politiska majoriteten. Detta beroende på en granskning som tidningen gjort och som visar att oppositionens olika budgetförslag var ofinansierade och hade inneburit en skattehöjning på över en krona.

Sådana kommentarer kan bara komma frå politiker som aldrig utsätts för någon form av granskning. Jag tycker det är riktigt välgörande att oppositionen för en gångs skull blir granskade.

Har idag skrivit på ett samarbetsavtal med Arbetsförmedlingens chef Hans Fritz som siktar på att Kalmar ska halvera arbetslösheten fram till 2019. Det kommer inte bli enkelt men det ska inte heller vara enkelt!

Att det överhuvudtaget är möjligt att skriva den här typen av överenskommelser beror på den nya regeringen. Under åtta år har det varit förbjudet att skriva avtal mellan AF och en kommun. Att Arbetsförmedlingen blivit av med två tredjedelar av detaljregleringen i regleringsbreven underlättar också.

Idag klubbas med stor sannolikhet också regeringens vårbudget igenom. Då börjar det också komma resurser för att bland annat börja avvecklingen av FAS3 som idag är Sveriges största arbetsgivare.

Nu ska vi gemensamt lägga resurserna i mitten, kraftsamla kring behoven på arbetsmarknaden och på olika sätt matcha arbetslösa till jobb som faktiskt finns. Min dröm är att Kalmar kommun ska vara den första kommunen som avskaffar FAS3.

Det kommer dock inte räcka. Vi kommer behöva ett väldigt tätt samarbete med näringslivet för att klara av denna utmaning. Det samarbetet underlättas om kommunen och arbetsförmedlingen är ordentligt samkörda!

I fredags släppte PRO sin undersökning av hur äldre har det i landets 290 kommuner. Kalmar kom på 8e plats. I Fokus undersökning som presenterades för 14 dagar sedan så kom vi på 11e plats när det gäller att vara äldre. Ett mycket stort erkännande för alla som varje dag kämpar och sliter i äldreomsorgen.

Det händer så otroligt mycket i Kalmar just nu. Mycket grejer som är på väg att landas inom de närmaste månaderna. Känns riktigt bra!