Olof Johansson, Lantbruk, Polisen & lite sommar

Hade en riktigt bra dag igår. På morgonen ett trevligt samtal med förre miljöministern och Centerledaren Olof Johansson. Han är sedan några år ordförande i Kalmarsundskommissionen. Ordförandeskapet är hans sätt att ge tillbaka till den bygd där han själv växte upp. Han är uppvuxen söder om Kalmar och spelade fotboll i bland annat Kalmar AIK. Vi brukar ha bra samtal om det politiska läget. Väldigt intressant att lyssna på hans reflektioner över dagens politik. Han har ju en enorm erfarenhet och kunskap efter väldigt många år i den nationella politiken. Vad som sägs stannar dock alltid mellan oss!

På förmiddagen var det sedan styrgrupp med Kalmarsundskommissionen som är ett samarbete mellan länets kustkommuner. Syftet är att genom samarbete växla upp insatser för ett friskare Kalmarsund. Vi gör var och en insatser men genom att samarbeta så kan vi både byta erfarenheter och få loss större projekt.

Vi ska nu ta fram en gemensam bruttolista på alla miljöinvesteringar som skissas på i respektive kommun, både privata och offentliga. Med den bruttolistan som underlag ska vi se om det går att söka nationella medel och EU-medel för att ytterligare växla upp våra insatser. Jag är övertygad om att bruttolistan kommer sluta på över en miljard i miljöinvesteringar. I Kalmar handlar det bland annat om ett nytt reningsverk.

På lunchen träffades Kommunforum Lantbruk som består av kommunledningen och företrädare för de Gröna Näringarna. Det var ett intitiativ som jag tog som nytt kommunalråd. Sedan dess har vi träffats regelbundet och specifikt gått igenom varje del av de Gröna Näringarna. Det finns sålunda med företrädare från LRF men också för mjölk, skog, kyckling och gris. Sedan finns också KLS och Kalmar Lantmän naturligtvis med. KLS fortsätter investera och ta marknadsandelar. Riktigt roligt!

På kvällen ett samtal med Polisen på Jenny Nyström skolan. De ligger rätt i sin strävan att öka medborgardialogen. Jag blev glad över löftet från den centrala polisledningen om fler poliser. Jag har annars varit orolig för att den kraftigt minskade brottsligheten i Kalmar skulle leda till att resurser styrs om till områden med kraftigt högre brottslighet.

Att Kalmar har låg brottslighet och är en väldigt trygg kommun borde vi använda mer i marknadsföringen av vår kommun. Är övertygad om att trygghet blir en allt viktigare faktor för människor som funderar på att röra på sig. Det blir en uppgift för nya kommunikationschefen Henrik Nilsson att borra i. Han börjar på måndag.

Suttit och gått igenom kalendern för maj månad. Inte en enda ledig dag. Det kan man leva med i februari men en månad som maj.. Det får gå. Får glädjas åt att jag har Kalmars roligaste uppdrag!

Passa på att besöka Christer Lundbergs uställning med fotokonst i Teatergalleriet. Riktigt fina bilder!

Hälsade precis på personaldelegationerna från våra jämförelsekommuner. Vi möts regelbundet för att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Fick tillfälle att prata med Karlskronas oppositionsråd Patrik Hansson. Väldigt mycket talar för att han efter valet blir kommunstyrelsens ordförande. Dels för att han är väldigt duktig men också för att femklövern som styr Karlskrona, i minoritet, helt verkar ha brakat samman. Dessutom är det, precis som i Kalmar, interna strider inom moderaterna. I Karlskrona har det gått så långt att ett antal moderater lämnat partiet och bildat ett nytt parti.

Nu ska jag till Blomstermåla och träffa kollegor utmed Stångådalsbanan.

Här är en länk till sommarens fullspäckade program:

http://www.mynewsdesk.com/se/destinationkalmar/pressreleases/kalmar-laddar-foer-aennu-en-fantastisk-sommar-985399

Ikväll är det Idrottsforum. Ska bli spännande!