Svart på vitt – idrottsturism ger plus!

Har på morgonen deltagit i en pressträff där en forskningsrapport presenterades om effekterna av Ironman i Kalmar. Rapporten är gjord av Erik Lundberg vid Handelshögskolan i Göteborg.

Svart på vitt kan man påvisa följande fakta:

* Medias rapportering motsvarar ett annonsvärde på 35 miljoner, då är inte internationell TV medräknat.

* I snitt stannade varje deltagare i tre dagar och hade 1.5 vuxen som medföljare.

* Totalt lockade evenemanget 52 500 besökare.

* 45 procent bodde på hotell.

* 3370 kronor spenderades per vuxen som deltog eller var medföljande.

* Varje turist som åkte hit för att besöka evenemanget spenderade 3 508 kronor.

* Souvenirer såldes till exempel för 356 kronor per deltagare. Det gjorde att allt i princip var slutsålt redan innan tävlingsdagen.

* Den totala turistekonomiska effekten blev 18.6 miljoner. 0.5 procent av besökarna hade ändå besökt Kalmar oavsett Ironman. Det innebär att 99.5 procent kom på grund av tävlingen.

* Kalmarborna visar i enkäten att de är väldigt nöjda med evenemanget, att det skapar stolthet och mervärden för Kalmar som ort. De tycker också att kommunen ska lägga pengar på evenemanget.

* Över 99 procent av deltagarna var nöjda med tävlingen.

Det här visar svart på vitt det som många av oss har trott, nämligen att evenemang och idrottsturism med råge ger tillbaka det vi satsar. Lägg därtill effekten på folkhälsan hos alla de Kalmarbor som börjat träna mycket mer på grund av alla de satsningar på idrottsturism som genomförts de senaste åren. Det vore, rent ekonomiskt, en bra affär för Landstinget i Kalmar län att haka på och växla upp satsningarna på idrottsturism.

Självklart får detta också positiva effekter på både sysselsättning och utvecklingen av näringslivet i vår kommun. Är det någon som exempelvis tror att Anders Hansson hade vågat bygga ut sin krog om Kalmar inte hade haft alla dessa evenemang.

Det ska bli mycket intressant att se hur folkpartiet och Inger Hilmansson nu ska försöka ta sig ur sitt motstånd mot allt vad idrottsturism och destinationsutveckling heter. Hon och hennes parti har ju konsekvent motarbetat varenda satsning i denna riktning. Nu har hon också forskningen emot sig.

Man ska också komma ihåg att denna rapport handlar om Ironmans effekter det första året. I år byggs det ut ännu mer och är också ännu mer känt. Det finns mycket som talar för att effekterna kommer bli ännu större de kommande åren. I år kan vi också lägga till Dam EM i fotboll, alla våra idrottslopp i övrigt, nya konserter med mera.

Med stor sannolikhet kommer 2013 bli det år då vi sätter alla rekord i evenemang, kultur och nöjen. Det blir en bra injektion för Kalmar mitt i lågkonjunkturen.