Valfrihet för barn & ungdomar!

Oj vad många positiva reaktioner som kommit med anledning av beskedet om World Trade Center i Kalmar!

Hela diskussionen om WTC i Kalmar startade i början av oktober då jag, opposotionsrådet Göran Häggfors, kommunchefen Roland Karlsson och näringslivschefen Thomas Davidsson var i Växjö för att träffa kommunledningen i Växjö och Karlskrona. Vi träffas regelbundet och diskuterar hur vi ska knyta ihop sydöstra Sverige. Sent på kvällen träffade vi även regeringens "regionutredare" Jan Åke Björklund för att direkt till honom sända signalen att vi vill hålla ihop sydöstra Sverige i en framtida större regionbildning. Under mötet på morgonen dagen efter fick vi en kontakt med Kärnhem och ett möte i Kalmar bestämdes över telefon under hemresan från Växjö. Det mötet ägde rum någon vecka senare hemma hos mig. Med var Anders Öman från Kärnhem, Göran Häggfors och kommunens planeringschef Björn Strimfors. Mitt stora bekymmer denna kväll var att hinna hem från älgskogen, få av mig långkalsongerna och hinna in i duschen. Med någon minuts marginal så löste det sig. Jag vågar inte ens tänka på hur jag skulle fått ihop det om en storoxe hade klivit fram fem minuter innan solens nedgång men det hade säkert ordnat sig på något sätt. 

Efter en trevlig middag gick vi igenom ett tänkt upplägg för hur frågan skulle processas. Upplägget i Växjö verkade ha fungerat och vi enades om att den fick stå modell även för vårt arbete. Efter mötet i oktober har vi haft en relativt tät telefonkontakt.

Det var med stor spänning som jag väntade på att Anders Öman skulle ringa efter att han varit i USA och fått upplägget för Kalmar-etableringen godkänd. När väl det samtalet kom andades jag ut. Nu var det upp till Kärnhem och kommunen att landa det här på ett bra sätt. Veckan före jul hade vi ett extra kommunledningsmöte med gruppledarna i kommunstyrelsen. Där presenterade Kärnhem sig själva och WTC-konceptet. Mottagandet blev positivt. En efterlängtad julledighet kunde inledas i lugn och ro.

Under helgerna har sedan principöverenskommelsen åkt fram och tillbaka mellan kommunen och Kärnhem. I tisdags kunde arbetsutskottet ta frågan som ett informationsärende och sedan under torsdagen som ett beslut.

Nu återstår förhandlingar och fördjupade diskussioner fram till den 15 mars. En av frågorna är naturligtvis parkeringsfrågan, en annan hur försäljning av mark ska genomföras, en tredje hur själva processen ska löpa, en fjärde hur arkitekturen ska ta hänsyn till Kvarnholmens unika miljö osv osv.

Jag blev både förvånad och inte förvånad över att centern i det här skedet reserverade sig mot etableringen, detta på grund av parkeringsfrågan. Det är ju en av de frågor som nu ska gås igenom. Jag tror centerns motvilja mer handlar om att man till skillnad från oss andra inte vill ha parkeringshus i centrum. Det som kanske överraskade mest är att folkpartiet samma dag dammade av sitt krav om folkomröstning kring bebyggelse i norra fjärden för att det enligt uppgift inte skulle finnas några sakägare i det nu aktuella områdena. Samtidigt är man positiv till WTC. Jag förstår ärligt talat ingenting! I de nu aktuella områdena finns det väl massor med sakägare som kommer att bli inblandade i processen. Tror mer att det handlar om att man ville synas i tidningen. 

Man kan ju heller inte låta bli att reflektera över hur trovärdig en borgerlig majoritet i kommunen hade varit i ett samtal om WTC, ett av partierna reserverar sig mot att starta en förhandling, ett annat kräver en folkomröstning oklart om vad. Bäve månde moderaterna i en sådan koalitionsregering… 

I tidningarnas läsarkommentarer framskymtar ibland också frågan om varför jag är så angelägen om att det ska bli mer etableringar och satsningar i kommunen. Det räcker med att titta på den senaste befolkningsstatistiken för att förstå varför vi inte kan stå still. 
– Jönköpings län ökar med 1731 varav Jönköpings kommun ökar med 1181
– Kronobergs län ökar med 806 varav Växjö kommun ökar med 810
– Blekinge län ökar med 450 varav Karlskrona ökar med 474
– Skåne län ökar med 11316 varav Kristianstad ökar med 546
– Kalmar län ökar med 87 varav Kalmar ökar med 144

Vi har fortfarande i Kalmar län inte hämtat oss från 15 år av strukturomvandling med en arbetsmarknad som inte fungerat. Ska vi kunna hävda oss och ge de barn och ungdomar som idag växer upp i regionen en valfrihet att själva avgöra om de vill bo kvar eller flytta så måste det till fler jobb och fler bostäder. Så enkelt är det. 

Vi måste därför välkomna och stödja de som vil etablera verksamhet i vår region men också understödja befintligt näringsliv. Det är vår enda chans att kunna hävda oss i konkurrensen och att för första gången på väldigt länge kanske kunna landa mjukt i en lågkonjunktur. En del tycker att vi stöttar näringslivet för mycket. Det är både rätt och fel. Rätt i så måtto att en kommun, enligt min uppfattning, ska stödja och uppmuntra investeringar. Fel i den bemärkelsen att vi inte alls subventionerar företag som etablerar sig här. Det finns det däremot andra kommuner som gör. En jämförelse och Kalmar skulle framstå som en förebild!  

27 reaktion på “Valfrihet för barn & ungdomar!”

 1. Håller med. Vi måste vara positiva för alla tilltänkta projekt i Kalmar. Får vi sedan klartecken för vår nya arena så blir ju det ”grädde på moset”!!

 2. Är det lika trevligt med de som har invändningar mot idiotprojekt nummer 3 i Kalmar?
  Något som det aldrig blir mer av är mark. Hur mycket man än vill växa och utveckla en stad så är det begränsade ytor man kan göra detta på. Att därför ha som mål att växa i befolkning och företag behöver inte vara den rätta melodin att utvecklas. Människor som vill bo i en storstad med höga hus och tät bebyggelse har ju faktiskt möjlighet att flytta till ett sådant ställe. Men det finns bara ett Kalmar och därför bör man verkligen tänka sig för innan man drar hit en massa kinser, jumbojets och annat. Risken är ju att man tappar lika många missnöjda invånare som man vunnit nya. Ett moment 22 som dessutom kostat pengar och mark vilken kunde använts till mer behövliga projekt i framtiden.

 3. Intressant det där med vissa ologiska utfall som Fp och C har för sig. Som du antyder, det handlar om mycket spel för galleriet.
  Bra att M tar sitt förnuft till fånga och verkar vara för projektet. Det är klart att Kalmar måste ta alla chanser man kan få. Något annat är absurt.

 4. Det saknas riktiga arbetarjobb i länet. Alla kan inte jobba på Ikea eller storavaruhus.

  Trä och virke finns det gott om i länet, men inga riktiga arbetarjobb som industriarbetare eller möbelsnickare. Jobb där man blir skitig, oljig och svettig. Jobb som kräver endast gymnasieutbildning.

  Jobb där man som 18 åring kan skaffa familj och hus. Det blir tidiga skatteintäckter och många barn då ekonomin är tryggad.

  Som det är nu bor ungdommarna hemma och är singlar, de pluggar tills de är 30 och hinner kanske med max ett barn om de inte går i väggen för att göra karriär.

 5. Fasen va härligt och det som skiljer detta från alla de misslyckade projekten vi har fått dras med är att här finns det rimliga kalkyler och finasiering! Man måste ju tyvärr säga att även om ambitionen är bra så är resultatet inget vidare för Salvestaden, Fanderdun, Destination Kalmar mm. Låt bra affärsmän gör det som Kalmar kommun och alla ”rådgivare” inte klarar av!

 6. Hej

  Tack för era inlägg. Några kommentarer:

  Börjar med Thoralf. Tack för erbjudandet men nej tack.

  Karl: Tyvärr upplever många arbetsmarknaden som du gör. Kraven ökar hela tiden, antalet ”enkla” industrijobb minskar inte bara i Kalmar utan i hela Västeuropa. Samtidigt så har vi en hel del industrier som faktiskt går riktigt bra i Kalmar just nu. Jag tänker på Atlas copco, Rubore och Tvärskogs timber bara för att nämna några. Att vi nu får in nya ägare till KLS tror jag också kommer betyda mycket för möjligheten att det företaget utvecklas på ett positivt sätt. Om man inte kan komma in på någon av våra industrier är min rekomendation till ungdomar som snabbt vill ut i arbetslivet att satsa på något hantverksyrke, det börjar bli rejäl brist på de flesta typer av hantverkare.

  Martin: Jag respekterar naturligtvis din åsikt men då får du respektera min. Vi gick till val på att försöka vända utvecklingen i den här kommunen, att vi ska få en bättre arbetsmarknad och en positivare befolkningsutveckling. Mitt parti fick stöd för den linjen i valet. Jag tycker det har gått ganska bra, Kalmar har stundtals under hösten haft lägre arbetslöshet än riket. Det har vi nästan aldrig haft tidigare och definitivt inte de senaste åren.

  Johan Persson

 7. Det som känns otryggt är Kärnhems svaga ekonomiska ställning. Dom är små och fattiga i förhållande till projektets storlek och det vill till att dom skaffar sig en synnerligen stark finansiär men det kräver väl kommunen innan dom avhänder sig förfoganderätt över marken?

 8. Förklara för mig hur ett företag som omsätter 200 miljoner om året och går + 14 miljoner ska ha kapital till att satsa 2 miljarder samtidigt som de ska göra samma sak i vöxjö… Fannerdun i repris?…

 9. Jag är inte någon expert men jag tycker detta låter som ännu ett sätt att blåsa kommuninvånarna på ännu mer. Är det inte bättre att kommunen börjar syssla med det som är dess uppgift; att förse invånarna med god, kostnadseffektiv service?
  Storhetsvansinniga projekt framdrivna på tvärsan mot folkviljan av egotrippade kommunpolitiker som vill bygga monument över sin egen förträfflighet har vi fått nog av i det här landet! Vi ORKAR inte mer! Hjälp!

 10. Visst ska kommunen underlätta för näringslivet om det leder till jobb som ger skatteintäkter till kärnverksamheten vård, skola, omsorg.

  Raden av misslyckade kinesiska projekt i Sverige växer hela tiden. Hur det blir i Kalmar återstår ännu att se. Där sitter du i en rävsax Johan. Det kan sluta snöpligt. Samtidigt måste du visa intresse för sånt här. Det går inte bara att gå omkring och sörja Rifa, Volvo, Bombardier, Chokladfabriken, varvet mm. Men kinesernas nonchalans för svenska avtal och regler kan du inte vifta bort så som du gjorde i Dagens Samhälle.

  De jobb som Karl Persson efterlyser finns inte längre i Sverige. Industrin tar idag inget samhällsansvar utan drivs enbart av profitjakt och därför kommer snart alla ”enkla” jobb finnas där löneläget (och demokratin) är som sämst.

  Däremot kommer små lokalägda industrier och hantverkare att finnas kvar. Yrkes- och lärlingsutbildningar på gymnasiet måste tillgodose behovet på denna arbetskraft.

 11. Några kommentarer:

  Folke: Vi sitter nu och tittar på olika sorters avtalskonstruktioner. I Växjö har man till exempel en modell som vi nu studerar. Vi kommer inte att sälja mark före dess att vi kan se att projektet kan genomföras både praktiskt och finansiellt.

  Lasse: Jag vet inte hur du tänker. På vilket sätt skulle jag blåsa kommuninvånarna? Kom igen. En stad och en region måste utvecklas, vår region har stått still alldeles för länge redan. Varför skulle inte Kalmar kunna ha en lika positiv utveckling som andra städer i vår storlek? Med vårt geografiska läge och den skönhet som finns i vår region borde vi snarare ha bättre förutsättningar.

  Thomas Jonsson: Jag kräver både av Kinesiska och svenska företag att de ska följa svenska lagar och avtal. Det har vi gjort från dag ett.

 12. Du nämner inget om de arkologiska undersökningar som rimligtvis måste göras innan ett bygge kan påbörjas. Detta finner jag mycket oroväckande då jag antar att kommunen ej vill göra om misstaget ifrån stadsparken där en av Sveriges äldsta städers historia förstördes på ett sätt som är oacceptabelt i de flesta andra Eruopeiska länder.
  Min fråga blir således: Hur kommer du agera för att garanteras både tid och pengar till en sådan undersökning?

 13. Du kanske till och med tar in utomstående expertis?
  Efter försäljningen till Wollinska stiftelsen där Dina tjänstemän ”glömde” att förbehålla rätt till väg så kanske det skulle säkra kvalitén på den här affären?

 14. Var kommer 100 miljoner att plockas från.Blir det peronalnedskärningar inom de offentliga verksamheterna?? Finns det 100 miljoner till arenan,är det ytterligare bevis för att vi inte längre behöver ytterligare nedskärningar/besparingar.Känner också att alla de som nu gör önskad sysselsättningsgrad i kommunens pool,nu kan få slippa x-turer och få heltid på den enhet de jobbar på.

 15. Hej

  Det beslut som kommunfullmäktige står inför innebär INTE mer pengar än det tidigare beslutet. Den borgen på hundra miljoner som föreslås är just en borgen, jag betraktar risken för att den ska lösas ut som minimal.

  Det går alltid att ställa verksamheter emot varandra. Det här är den lösning som ändå innebär lägst kostnader för kommunen, förutsatt att man vill ha en arena och det har ett enigt kommunfullmäktige sagt ja till.

  Hälsar

  JP

 16. I praktiken innebär det rent praktiskt att Kalmar kommun satsar över 100 miljoner kronor i inledningsfasen av projektet.

  Om vi lägger samman ett engångsbidrag på 5 års utlovade föreningsbidrag 29,0 miljoner + det enskilda årets föreningsbidrag på 5,8 miljoner kronor, vilket blir 5,8 x 6 = 34,8 miljoner kronor.

  Utöver det satsar kommunen 69 miljoner kronor på infrastruktur, träningsplaner o.s.v. vid kvarteret Bilen.

  Vilket ger en totalsumma om 34,8 + 69,0 = 103,8 miljoner kronor under "första året". Har jag fel Johan?

 17. Oavsett borgen eller inte så är det ju hundra miljoner kronor och man måste väl sätta verksamheter mot varandra när det handlar om skattepengar.Min fråga är igen var hundra miljoner kronor ska tas från och klarar ni politiker att hålla verksamhetsmålen i bl a omsorg och skola?? Utan att dra ner på dess budget.

 18. Hej Johan

  Om nu arenabolagets ekonomi kommer på obestånd finns det då en plan vart man ska ta de hundra miljonerna man tänker åta sig i ett borgensåtagande?

 19. Hej

  Tack för era frågor!! Har varit i Stockholm hela dagen och har därför inte kunnat svara tidigare.

  Thoralf först.

  De summor du redovisar berör träningsplaner och infrastruktur i kv bilen, beslut kring detta är redan tagna av kommunfullmäktige och inlagda i budgeten. Det är sålunda inte något som berörs av de nya besluten.

  Nu skulle jag vilja fråga dig Thoralf hur ni tänker göra på måndag. Kommer ni stödja förslaget eller ej?? Ni har ju suttit i kommunfullmäktige nu under två år utan att ens leverera ett eget budgetförlag vilket alla andra partier gör. Tänker ni även i fortsättningen sitta i kommunfullmäktige utan att leverera ett budgetförslag? Er trovärdighet blir ju inte direkt så stor…

  Nu till de andra frågorna:

  Som jag beskrev i mitt inlägg om arenan har kommunen under förhandlingarnas gång försökt minimera risken för borgensåtagandet genom olika åtgärder, bland annat genom den förändring av föreningsbidraget som nu föreslås.

  Risken minskas också genom den engångsinsats som Sveafastigheter lägger in på 40 miljoner. Det gör att fastighetsbolaget som Kalmar FF tar över kan klara de första tuffa åren innan lånet och därmed räntan sjunkit till en nivå så ekonomin vänder i bolaget.

  Därtill har Kalmar FF tagit ett beslut om att ha tio miljoner, vilket motsvarar två årshyror tillgängliga. Detta gör totalt sett att risken för borgen minimeras.

  Att den skulle falla ut direkt och innebära att kommunen under cirka 20 år få betala hela Kalmar FFs hyra kommer mot den bakgrunden inte kunna inträffa. Ni målar upp ett skräckscenario som inte finns. Det är ju inte heller så att kommunen i ett sådant fall skulle få betala 100 miljoner på ett bräde, Kalmar FFs hyra har ju satts per år.

  Om vi i teorin under något år skulle behöva täcka någon del av Kalmar FFs hyra så kommer dessa medel inte att föras från tex äldreomsorgen till arenan. Det kan jag garantera. Ni må ha synpunkter på politiker men riktigt så korkade är vi inte.

  Hälsar

  JP

 20. Johan du skriver;

  "Det är ju inte heller så att kommunen i ett sådant fall skulle få betala 100 miljoner på ett bräde, Kalmar FFs hyra har ju satts per år."

  Vem skall Kalmar FF betala hyran till då? Banken?

  Är det hyran kommunen borgar för eller b

 21. Johan du skriver;

  "Det är ju inte heller så att kommunen i ett sådant fall skulle få betala 100 miljoner på ett bräde, Kalmar FFs hyra har ju satts per år."

  Vem skall Kalmar FF betala hyran till då? Banken?

  Är det hyran kommunen borgar för eller banklånen?

 22. Johan

  Vi kommer att sätta oss ner på fredag eftermiddag och diskutera hur vi skall agera på måndagens kommunfullmäktige. Vi har ju också fördelen i detta fall att vi inte behöver ta ställning till fredagens extra kommunstyrelse. Utan vi kan förhoppningsvis få ytterliggare information på kommunstyrelsemötet.

  Du kanske till och med kan ajournera mötet om jag skulle vilja ställa någon fråga till arenabolagets VD Ronny Nilsson.

  Vad det gäller budgetförslag, har jag redan sagt och skrivit att vi detta år gjort andra prioriteringar av våra små resurser. Men det är samtidigt roligt att du saknade den så mycket och fortfarande tydligen gör det. Vi får se hur vi gör till nästa år.

  Vi kanske kan finna någon gemensam nämnare inför framtiden.

 23. Ska man inte ta med eventuell riskbedömning i en mångmiljonsatsning som ändå ett borgensåttagande är?Medborgarföraktet är stort bland er politiker.

 24. Hej!

  Det är klart att vi gjort en riskbedömning, det är ju den jag redogjorde för i mitt tidigare inlägg. Vi har inget medborgarförakt det kan jag garantera. Har under morgonen gjort ett arbetsplatsbesök och där var det inga sura miner för att vi nu håller på att lösa arena-frågan. Tvärtom!

  Hälsar

  JP

 25. Är ju jättebra att alla nu får samma chans som kff,att kvittera ut typ 10års föreningsbidrag i förskott utöver det ordinarie.För man ska väl behandla alla lika?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *